SKROL

DR. ŽIVOJIN-ŽIKA S. JANIĆIJEVIĆ (jedan od najobrazovanijih Temnićana)


Dr ŽIVOJIN – ŽIKA S. JANIĆIJEVIĆ            (1877-1966) Dr Živojin Janićijević jedan od najobrazovanijih Temnićana i prvih doktoranata zaslužuje opsežniju studiju. Na osnovu kratke objavljene biografije i saznanja dobijenih od njegove rodbine, napisan je ovaj prilog biografiji ovome malo poznatom doktoru pravnih nauka. 

Dr Živojin Janićijević rođen je 6. oktobra 1877. godine, u selu Orašju, kod Varvarina, tadašnji srez Temnić, uzemljoradničkoj porodici, od oca Stanoja i majke Velike, rođene Nikolić.
Stanoje i Velika su se venčali u oraškoj crkvi Sv.Jovana Krstitelja, 14. novembra 1871 godine i u braku su proveli 20 godina, sve do smrti Velike.
Porodica Janićijević doselila se u Orašje nakon II srpskog ustanka. Živojin je imao samo 13,5 godina, kada mu je umrla majka, pa je otac preuzeo potpunu brigu o njemu, a za njega je nastupilo teško vreme borbe za svoju egzistenciju i dalje školovanje, pa se posvetio školi i radu. 
Osnovnu školu je završio u susednoj Bačini, jer tada u Orašju nije bilo škole da bi dalje školovanje nastavio u Beogradu, gde je maturirao gimnaziju 1901. godine.
Nakon završetka gimnazije upisuje studije prava i diplomira na ekonomsko-političkom odseku Pravnog fakulteta, Velike škole u Beogradu, 1905. godine. Po diplomiranju na Pravnom fakultetu u Beogradu, odlazi u Nemačku, gde studira filozofiju na Filozofskom fakultetu univerziteta u Berlinu i provodi tri semestra u periodu od 13.11.1907. do 23.04.1909. godine.Doktorsku disertaciju je odbranio u Nemačkoj, u Vizburgu 20. sepetmbra 1911. godine, pod naslovom „Die Entwiklung der sebischen Handespolitike“.
Za vreme I svetskog rata boravio u Francuskoj, nakon čega dolazi u Kraljevinu Srba , Hrvata i Slovenaca i nastavlja da radi kao sudija u Ohridu a potom i kao sudija Opštinskog suda u Smederevu. Penzionisan je pred početak Drugog svetskog rata. 
Bio je deoničar Smederevske kreditne banke. Oženio se Zorkom, ćerkom Jove Ognjanovića iz Smedereva, sa kojom je izrodio troje dece.

Gubitak dvoje dece, sina Jovana studenta medicine i maloletne ćerke Nadežde, teško ga je pogodilo i ostavilo velike posledice po njega do kraja života, što je verovatno i razlog da nije ostavio pisani rad o svome rodnom selu, koga je voleo, jer je u njemu sagradio velelepnu građevinu, između dva rata, gde je dolazio i odmarao se i koju su meštani nazvali „Žikina vila“, koja je i dalje najlepša porodična kuća u selu i nalazi se na mestu zvanom Prnjavor, gde je nekada i započeo život kao stanovnik sela Orašja . 
Umro je u Smederevu 30. aprila 1966. godine i sahranjen u porodičnoj grobnici Ognjenović.
Ovaj prilog biografiji Dr. Živojina Janićijevića je spomen u znak sećanja na zaboravljenu a tako značajnu ličnost Orašja i Temnića, koji će dati osnova za opsežnijji rad na izradi studije o ovom vrsnom pravniku, čiji doktorski rad još uvek nije preveden sa nemačkog jezika. 


Нема коментара :

Постави коментар