SKROL

KVADRATURA KRUGA - BOŠNJANE

Emisija kvadratura kruga, emitovana subota, 30. mar 2013, 18:30

Selo Bošnjane kod Varvarina može da hrani čitav jedan grad. Farmeri iz ovog sela, a ima ih oko 40, srpskom tržištu mesečno isporuče oko dva i po miliona jaja, a svakih 45 dana isporuče oko 400.000 tovljenih piladi...

To je selo vrednih, radnih i preduzimljivih ljudi koji se osim živinarstva bave i uzgojem ruža i ranog povrća. Godišnje iz Bošnjana u gradove Srbije ode preko 300.000 rezanih ruža i tone i tone povrća.

Bošnjane je iznedrilo i nekoliko naivnih slikara, od kojih su tri ušla u svetsku enciklopediju naive. Bošnjane je i selo sa najviše harmonikaša u Srbiji. Ima ih blizu 50. Mnogi od njih osvajali su najveća priznanja na takmičenjima, počev od Prve harmonike Srbije pa do Prve harmonike Jugoslavije. Među njima je i nekoliko školovanih muzičara, kompozitora i aranžera koji su srpskoj narodnoj muzici podarili blizu 500 kompozicija i kola.

Bošnjane je i rodno selo najpoznatijeg srpskog biznismena Miroslava Miškovića, kao i poznatog političara Zorana Anđelkovića koji nisu mnogo pomogli svom rodnom kraju.

(klikni za video)

Нема коментара :

Постави коментар